14 november 2018

Rotfyllning i Virtual Reality nyhet på årets tandvårdsmässa

Begränsade möjligheter för tandläkarstudenter att träna rotfyllning på patienter gör att Folktandvården Sörmland i nära samarbete med VR-specialisten BoldArcs spelutvecklare nu har tagit fram ett virtuellt träningsverktyg.
VR-glasögon, handkontroller och dator är allt som behövs för att rotfylla en tand så många gånger man vill.
Verktyget premiärvisas på Odontologisk Riksstämma i Göteborg 14–16 november.

– Med virtuell träning får man tryggare behandlare när de väl ska göra behandlingarna "på riktigt" och patientsäkerheten ökar, säger Christer Stenvinkel, tandläkare och utvecklingschef hos Folktandvården Sörmland.

– Programmet är tänkt för nyexaminerade tandläkare och ska ingå i vår introduktion och handledning för nya medarbetare. Självklart kan även erfarna tandläkare ha nytta av detta.

Det är frågan om virtuella träningsprogram i 3D som gör det möjligt att öva på svåra moment så ofta man vill. "Spelaren" kommer in i ett virtuellt behandlingsrum där patienten redan tagit plats i tandvårdsstolen. Sedan är det bara att sätta igång.

– Det är omöjligt att få det exakt som i verkligheten, men det är ett bra komplement, säger Christer Stenvinkel.

På mässan premiärvisas programmen för rotfyllning, men fler program är på gång, bland annat ett program för tandborttagning. Dessutom kommer programmen hela tiden att utvecklas och förfinas.

VR-specialisten BoldArc siktar till en början in sig på den svenska tandvårdsmarknaden men även övriga Norden finns med i planerna.

– Det är superhäftigt helt enkelt, säger Jyrki Salmela, affärsutvecklingschef hos BoldArc AB.

För ytterligare information, kontakta

Christer Stenvinkel, tandläkare och utvecklingschef hos Folktandvården Sörmland, 070-332 83 17
Peter Vrager, vd Folktandvården Sörmland, 070-658 85 84

Publicerat av: Samuelsson, Helen