Bra att veta

Det är oftast i samband med vanliga undersökningar som bett- och tandavvikelser upptäcks. Ordinarie tandläkare bedömer om det finns behov av tandreglering.

I den fria barn- och ungdomstandvården är tandregleringen behovsprövad och tandregleringsspecialisten avgör vilka barn som kan få avgiftsfri behandling.

För att en behandlingen ska leda till bästa möjliga resultat är det viktigt att ni tar ansvar och samarbetar under behandlingen.
Här följer några vanliga frågor om tandreglering.

Vad innebär det att få tandställning?

Vid tandreglering flyttas tänderna med hjälp av en avtagbar eller fastsittande tandställning. Innan man får tandställning görs en noggrann undersökning av bett, tänder och ansikte. Ibland är det t.ex. för litet utrymme i käkarna och då kan det bli nödvändigt att ta bort permanenta tänder.

Gör det ont?

Det gör inte ont att få tandställning, men tänderna kan vara ömma några dagar i början. Det beror på att tänderna flyttar sig. Att äta lite lättuggad mat brukar hjälpa, men i undantagsfall kan du behöva ta en värktablett.

Påverkas talet?

Vissa typer av tandställningar kan påverka talet, men det brukar rätta till sig efter några dagar.

Skavsår?

Skavsår kan lindras genom att du sätter på lite vax på tandställningen där den skaver mot läppar/kinder. Vax kan du få av personalen på tandregleringen.

Vad kan jag äta?

Undvik hårdtuggad mat och sega, klibbiga sötsaker. Hårdtuggat som äpplen och morötter går bra att äta, men de bör rivas eller skäras i mindre bitar.

Trasig apparatur?

Kontakta alltid tandregleringskliniken om något i tandställningen går sönder.

Instruktioner?

Följ instruktioner från tandregleringspersonalen vad gäller munhygien (se nedan) och hur du använder elastiska drag och avtagbara tandställningar. Ta alltid med avtagbar tandställning vid återbesöken.

Hur ofta ska jag komma på återbesök?

Återbesök brukar vara var fjärde till tolfte vecka. Var noga med att passa tiderna för återbesök så att det blir rätt tryck på tänderna under hela behandlingen. Trycket gör så att tänderna kan flytta sig.

Efter avslutat behandling?

När tandregleringen är färdig efter 1,5-2 år behövs ofta någon form av eftertandställning. Denna kan vara fastsittande (retentionstråd) eller avtagbar (skena) och håller tänderna i den nya positionen medan käkbenet och mjukvävnaden anpassar sig till den nya situationen.

Hör alltid av dig till tandregleringen om retentionstråden lossnar/går sönder eller om skenan inte passar/går sönder. Om inte retentionstråden sitter fast eller om du inte använder skenan kan behandlingsresultatet gå förlorat. Ta alltid med skenan när du kommer på kontroll till tandregleringen.

Publicerat av: Samuelsson, Helen
Uppdaterat: 19 september 2023