Gnissla tänder

Om man gnisslar tänder innebär det att man gnider tänderna i över- och underkäken mot varandra, ibland kan det då uppstå ett gnisslande ljud. Gnissla tänder är något man oftast gör omedvetet, när man sover.

Huvud- eller ansiktsvärk som tandläkare kan hjälpa till med är vanligare än du tror.

Händer det att du vaknar på morgonen med huvudvärk eller att du känner dig öm och spänd i käkarna? Då är det mycket möjligt att du överbelastar käkarna. Orsaken till det kan vara att du gnisslar, pressar tänderna eller tungan i sömnen.

Det låter otroligt, men när du biter ihop dina tänder hårt kan det uppstå ett tryck på cirka 50 kilo eller mer! Anledningen till att man inte vaknar av att det gör ont eller spänner i käkarna när man gnisslar eller pressar i sömnen, känner vi ännu inte till.

Men alla som gnisslar och pressar i sömnen vaknar inte med huvudvärk eller ömma käkar. Det kan ha pågått under flera år utan att du märkt det. Din tandläkare kan däremot se att du gnisslar eller pressar tänder genom att tandytorna blivit hårt slitna. Om du pressar tungan kan man se avtryck av tänder i tungspetsen eller på tungkanten

Varför gnisslar eller pressar man tänder?

En orsak till att man gnisslar tänder kan vara att man har dålig sömn, tandpressning kan bero på att man är stressad. En annan anledning till överbelastning på käkarna kan vara att man helt enkelt biter fel.

Ett så kallat idealbett innebär att alla tänder har perfekt kontakt med varandra. Men det är faktiskt bara ett fåtal personer som har ett sådant. Även om ditt bett inte är helt perfekt, så behöver det förstås inte innebära att du får besvär.

Vad kan man göra?

Ibland kan det räcka med att få reda på anledningen till varför man vaknar med värk för att förbättras. Värken har ju tidigare varit ett orosmoment, som i sig kan ha ökat din benägenhet att spänna dig. Om besvären beror på stress är naturligtvis den bästa medicinen att ta det lite lugnare i livet och försöka sluta stressa.

Ett annat sätt kan vara att börja använda en bettskena i plast, som sätts in på kvällen när du går och lägger dig. Skenan hindrar dig inte från att gnissla eller pressa, men avlastar käkleder och muskler, och gör att värken minskar. Dessutom skyddar den dina tänder från slitage.

Ytterligare ett sätt att minska belastningen på käkarna kan vara att förbättra tandkontakterna med bettslipning, ersätta förlorade tänder eller i sällsynta fall, med tandställning, rätta till tänder som sitter snett.

Prata med din tandläkare som kan undersöka om dina besvär kommer från käkarna och ge dig lämplig behandling. I komplicerade fall finns möjlighet att få komma till en bettfysiolog, som är specialist på bettstörningar och sjukdomar i tuggmuskler och käkleder.

Publicerat av: Samuelsson, Helen
Uppdaterat: 25 september 2024