Tandproteser

Tandersättningar som är avtagbara

Det finns två sorters avtagbara proteser, helprotes och delprotes. En helprotes ersätter samtliga tänder. Den sitter kvar främst med hjälp av munnens muskler. I överkäken hjälper suget mellan protes och slemhinna till att hålla den på plats. Om bara några tänder ska ersättas kan du få en delprotes. Dina egna tänder utgör då ett extra stöd och fäste.

Munnen vänjer sig

Det kan kännas ovant för dig som nyligen fått en tandprotes. Det kan krävas både tålamod och envishet innan munnen anpassat sig. Så småningom fungerar tandproteser alldeles utmärkt. Många upplever att de till och med blir som en del av dem själva.

Rengör noga

Det är viktigt att du rengör din tandprotes ordentligt morgon och kväll. Det bildas annars lätt bakteriebeläggningar och tandsten på den. Bakterierna kan påverka både munhålan och eventuellt kvarvarande friska tänder. I sämsta fall kan det leda till tandlossning för de kvarvarande stödtänderna, men även infektioner i munhålan och andra problem. En annan följd av dålig proteshygien är förstås dålig andedräkt.

Goda vanor

Ta för vana att skölja protesen noga efter varje måltid. Borsta den två gånger om dagen. Det går bra att använda oparfymerad tvål eller vanlig tandkräm tillsammans med en protestandborste. Du kan också borsta gom och tandkött, dels för att få rent och dels för att massera så att du får ordentlig blodcirkulation i slemhinnorna. Efter att protesen rengjorts kan den med fördel ligga torrt till nästa morgon.

Om du får tandsten på protesen – låt protesen ligga i en lösning av 1 del ättiksprit och 2 delar vatten i 10-15 minuter varefter beläggningarna borstas bort med tandborste och tandkräm. Lossar inte tandstenen med hjälp av detta - låt oss på Folktandvården ta bort den. Det är lätt hänt att man repar protesen om man själv försöker skrapa bort tandstenen.

Protesen är utformad för dig

Protesen är framställd för att passa just dig och din mun. Du får ändå vara beredd på att tryck- och skavsår nästan alltid uppstår i början. Din tandläkare justerar protesen vid behov.

Tänk på att använda protesen innan besöket, så att tandläkaren kan se var besvären finns. Det är inte meningen att du ska behöva ha ont, men du bör vara inställd på att det kan ta tid innan munnen vänjer sig vid en tandprotes.

Om protesen går sönder

Skulle din tandprotes gå sönder eller skadas – kontakta din tandläkare. Försök aldrig justera eller laga protesen själv. Det kan försvåra en korrekt justering. Även om du inte har några direkta problem är det bra att gå regelbundet hos sin tandläkare för kontroll av både tandprotesen och slemhinnorna i munnen. Fråga om det är något du undrar över och säg till om något inte känns som det ska. Du ska kunna trivas med dina nya tänder!

Publicerat av: Samuelsson, Helen
Uppdaterat: 13 november 2023