Borsta tänderna

Bra vanor stärker tänderna. Med goda vanor kan du förebygga besvär och sjukdomar i tänder och tandkött. Hur ofta och hur länge ska man borsta tänderna egentligen? Här får du råd och tips om tandborstning och hur du borstar tänderna på bästa sätt.

Borsta tänderna på rätt sätt

Det räcker alldeles utmärkt att borsta tänderna morgon och kväll:

  • Tryck ut två centimeter fluortandkräm på tandborsten och borsta i två minuter.
  • Håll tandborsten snett och borsta mjukt, "gunga" mot tandköttet med små tag.
  • Tänk på att inte skölja munnen eller dricka något efter tandborstningen. Då sköljer du bort fluoret som behövs för att skydda dina tänder.

Om du borstar hårt med långa rörelser fram och tillbaka kan du nämligen skada tandköttet. Samma sak kan hända om du använder en för hård tandborste.

Det ska ta cirka två minuter att borsta sig genom hela munnen.
Tänk dig en minut för överkäken och en minut för underkäken. Kasta gärna ett öga på klockan medan du borstar.

Använd en mjuk tandborste

Din tandborste ska vara mjuk och ha ett ganska litet borsthuvud. Mjuk för att inte skada tänderna och tandköttet, och liten för att komma åt överallt.

För vissa är till och med en liten borste för stor för att nå runt tänderna längst bak i munnen. Då kan du prova med en barntandborste.

Eltandborste

En eltandborste med ett litet borsthuvud är mycket bra. Den kommer åt överallt och kan ta bort smuts till och med bakom den sista kindtanden. En eltandborste tar bort mer plack (bakteriebeläggning) än en vanlig, manuell tandborste.

Tips:

Med ett litet borsthuvud är det inte så lätt att få plats med två centimeter tandkräm. Då kan du först sätta på en centimeter tandkräm, borsta överkäken och sedan fylla på med ytterligare en centimeter till underkäken.

Hur ofta ska man byta tandborste?

För att tandborsten ska fungera som det är tänkt, är det viktigt att den är fräsch. Det är topparna på borsten som gör rent, så byt tandborste när stråna börjar bli böjda, eller minst var tredje månad.

Välj rätt tandkräm

Tandkrämen du använder till vardags ska innehålla fluor och vara lågslipande. Så länge den är det kan du välja vilken som helst. Det finns även olika specialtandkrämer som kan lindra olika problem, bland annat om du har tandsten eller ofta får blåsor i munnen.

Testa tungtricket

Är dina tänder rena? Känn efter med tungan. Tungan ska glida lätt och tändernas yta ska kännas glatt. Om ytan känns sträv behöver du borsta lite mer.

Tuggummi

Om du tuggar tuggummi med xylitol eller karbamid kan det påverka syraattackerna i din mun så att de blir kortare. Det beror bland annat på att du får mer saliv i munnen när du tuggar och saliven är bra på att göra rent. Tuggummit kan också ta med sig en del bakterier och xylitol hjälper till att minska antalet kariesbakterier och ger därmed tänderna ett visst skydd. Tuggummi kan dock aldrig ersätta den dagliga tandborstningen.

Har du tandställning?

Det är extra viktigt att hålla rent i munnen om du har tandställning. Du behöver till exempel speciella små borstar för att komma åt och göra rent under tandställningen. Du behöver också skölja munnen med fluor regelbundet.

Publicerat av: Samuelsson, Helen
Uppdaterat: 25 januari 2024