Rökning och munhälsa

Rökare drabbas oftare än andra av missfärgade tänder, lagningar, dålig andedräkt, cancer i munhålan, tandlossning och svårigheter att uppfatta lukter och smaker.

Rökning – ger förrädisk friskhet i munnen

Du vet säkert att rökning är ohälsosamt. Men visste du att det har många skadliga effekter på tänder, tandkött och slemhinnor? Rökningen gör att din mun kan verka friskare än vad den egentligen är, en förrädisk och falsk friskhet.

Klart samband mellan rökning och sämre munhälsa

Alla vet att rökning missfärgar tänderna. Men du kan få betydligt värre skador än så. Tandemaljen är kroppens hårdaste vävnad och den klarar att bli utsatt för tobaksrök. De vävnader som inte klarar rökangrepp är de som håller tänderna på plats, det vill säga tandkött och benfäste. Det kan medföra att du som är rökare kan drabbas av tandlossning.

Forskningen visar att det finns ett klart samband mellan rökning och försämrad munhälsa. Generellt sett har rökare sämre munhälsa och färre tänder.

Tecken på tandlossning

Det första tecknet på tandlossningssjukdom, eller parodontit som det också kallas, är oftast blödande tandkött. För en rökare kan förloppet se annorlunda ut. Eftersom den som röker har sämre blodcirkulation kan tandköttet se friskt och stramt ut, och alltså dölja en pågående sjukdomsprocess.

Om detta inte upptäcks i tid kan rökaren redan ha utvecklat omfattande skador på benfästet som inte syns för blotta ögat. En långt framskriden tandlossningssjukdom innebär ökad rörlighet hos tänderna. Det sker på grund av att benvävnaden kring tanden sakta försvinner. Tandköttet börjar också att dra sig tillbaka, vilket ger blottade tandhalsar.

Om du röker och har drabbats av tandlossning - vad kan man göra?

Om du är rökare och har drabbats av tandlossning bör du fundera på att sluta, eftersom det annars är mycket svårare att behandla sjukdomen framgångsrikt. Tandlossningspatienter som slutar röka eller aldrig har varit rökare har betydligt bättre förutsättningar för att få en friskare mun. Och din andedräkt blir fräsch igen!

För dig som är rökare och drabbats av tandlossning kan vi förutom att behandla din tandlossningssjukdom ge dig aktivt stöd att sluta röka eller remittera dig vidare. Då ökar du dina möjligheter till ett friskare liv.

Fråga gärna vår personal för mer information.

Publicerat av: Samuelsson, Helen
Uppdaterat: 11 december 2024