Barn 6-12 år
Människan får två uppsättningar tänder. De första tänderna, som kallas mjölktänder, är anpassade för det lilla barnets mun. Mjölktänderna heter också primära tänder, till skillnad från vuxentänderna som heter permanenta tänder.
När tappar man de första tänderna?
Vid 6 års ålder lossar de första mjölktänderna och en färdigbildad permanent tand kommer fram. Mjölktandens rötter löses upp allt eftersom den nya, permanenta tanden bildas i käken och växer fram. Till slut har mjölktanden inget fäste och barnet kan vicka loss tanden. Vanligtvis tappar barnet framtänderna i underkäken först och sedan framtänderna i överkäken. Under en tid har barnet både mjölktänder och permanenta tänder. Det kallas för växelbett och ända fram till 13-årsåldern har mjölktänderna en funktion att fylla i munnen.
Vad är sexårstanden?
Vid sex års ålder kommer det nya kindtänder bakom sista mjölktanden, som kallas för sexårständerna. Nya tänder är viktiga att uppmärksamma eftersom de är ömtåliga och extra känsliga för karies. Dessutom är de nya kindtänderna vanligtvis gropiga och sitter svårtillgängligt så att de är svåra att borsta riktigt rena. En god regel är därför att titta långt bak i munnen från fem års ålder, så att sexårständerna upptäcks tidigt. För att minska risken för karies gör tandvårdspersonal ibland en försegling av de djupa groparna med plast så att det blir lättare att hålla rent. Det kallas fissurförsegling och bör bara göras när tanden är ny. I regel fissurförseglas tänder bara på de barn som löper störst risk att få hål i tänderna.
Hur många tänder ska bytas ut?
Det är oftast mest spännande med de första lösa tänderna, men man tappar alla 20 mjölktänder. Tandväxlingen pågår under många år, fram till ungefär 13 års ålder. Sammanlagt har man då fått 28 permanenta tänder.
Fluorid
När de första tänderna tittar fram är det viktigt att använda fluortandkräm. Det finns mild barntandkräm i olika smaker. Fluorid stärker tänderna och skyddar dem mot karies. En liten klick tandkräm, stor som barnets lillfingernagel är lagom. Det är inte farligt att svälja lite tandkräm.
Vila och vatten
Tänderna behöver vila mellan varje måltid, de vill ha ett par timmars paus från mat och dryck. Då hinner saliven göra sitt jobb och neutralisera de syror som bildas i munnen när vi äter eller dricker någonting annat än vatten.
Törstig?
Vatten är bäst för tänderna. Mellan målen och speciellt viktigt – på natten. Undvik läsk, juice, saft eller soppa i nappflaskan. Risken för karies är extra stor om barnet får dryck som innehåller socker innan läggdags, utan att tänderna borstas efteråt.
Kolla!
Nya tänder är extra känsliga för karies. Därför är det viktigt att du håller extra koll på nya tänder och borstar dem noga med fluortandkräm.
Godis och läsk?
Ja, men helst bara en gång i veckan. Godis som slukas i ett nafs gör ingen skada i munnen.