Bra mat och dryck för barns tänder
Mat som är bra för kroppen är oftast även bra för tänderna. Små barn får lättare hål i tänderna än vuxna. Det beror på att nya tänder är extra känsliga.
Fem viktiga kostråd för att få friska tänder hos barn:
- Servera två huvudmål och 2-3 mellanmål om dagen som gör barnet mätt och tänderna den vila de behöver.
- Vänj inte barnet vid söt dryck i nappflaska eller att låta barnet ta med välling i sängen.
- Vatten är en bra dryck mellan måltiderna eller om barnet är törstigt.
- Undvik mat med tillsatt socker och sockra inte på gröt, fil eller liknande.
- Begränsa godis och läsk till enstaka tillfällen.
Håll igen på sockret
Vanligt socker är det födoämne som lättast orsakar hål i tänderna, så kallad karies. Socker som är tillsatt i maten tar sig tar sig lätt in i bakteriebeläggningar, så kallat plack, som finns på tänderna. Där bryts de ner av bakterierna och det bildas syra som skadar tänderna. Tandköttet kan också bli inflammerat och lättare börja blöda.
Hur surt det blir beror bland annat på vilken typ av socker det är. Rörsocker, druv- och fruktsocker ger stor surhet.
Med stärkelse och fibrer blir det inte lika surt, undantaget mat med stärkelse som blivit kraftigt upphettad, till exempel chips och ostbågar. Då blir det lika surt i munnen som när man äter rörsocker.
Bra med regelbundna måltider
Det är inte heller bra att småäta eftersom det skadar tänderna. Vid övergången till vanlig mat bör du vänja barnet att äta mat vid matbordet. Ett bra upplägg är tre huvudmål och två till tre mellanmål om dagen som gör barnet mätt och ger tänderna den vila de behöver.
Ett mellanmål som är bra för tänderna kan bestå av exempelvis mjölk, en smörgås av grovt bröd med pålägg och färsk frukt. Även morots- och gurkstavar, bitar av mager ost, avokado, mandel och nötter är exempel på bra mat som inte skadar tänderna.
Man bör undvika att ge barn bullar, kex och kakor till vardags. Tänk på att till exempel marmelad, sylt, fruktyoghurt, nyponsoppa, krämer och glass innehåller mycket socker. Även torkad och färsk frukt kan innehålla mycket socker.
Vatten bästa drycken
Vanligt dricksvatten är bäst för tänderna och därför är det bra att tidigt vänja barnet vid att dricka det. Till måltider passar mjölk eller vatten. Sockerrika drycker, som saft och läsk, är skadliga för tänderna och bör begränsas till festligare tillfällen.
Om barnet ska dricka vatten från egen brunn bör fluorhalten vara kontrollerad. Om det innehåller för mycket fluor kan barnets dricksvatten behöva hämtas från en annan plats under de första åren.
Undvik söta drycker i nappflaska
Det är bra att lära barnet att dricka ur mugg, eftersom nappflaska kan innebära att barnet går omkring och dricker ur den mellan måltiderna och tänderna därmed inte får vila. Söta drycker som till exempel saft eller nyponsoppa bör aldrig serveras i nappflaska, eftersom det utsätter tänderna för socker under en längre tid än om barnet dricker ur en mugg.
Om barn som fått tänder äter eller dricker något annat än rent vatten innan det somnar eller på natten ökar risken för att få hål i tänderna. Om man har ett barn som äter på natten och man är orolig för barnets tandhälsa går det bra att kontakta barnavårdscentralen, BVC, eller tandvården för råd och stöd.
Amning orsakar inte karies direkt, men om barnet ammas och även äter annan mat med socker kan det bildas syra ur mjölksockret. Därför är det extra viktigt med tandborstning efter att tänderna bryter fram för barn som ammas efter 6 månaders ålder.
Syror ökar risken för frätskador
Att ofta dricka till exempel läsk, smaksatt kolsyrat vatten eller juice ökar risken för hål i tänderna. Det innebär också en ökad risk för frätskador på tänderna, så kallade erosionsskador. Dryckerna innehåller nämligen förutom socker även syror som kan ge skador på tänderna. Även så kallade lightdrycker, utan vanligt socker, kan ge frätskador. Det är inte sötningsmedlet som skadar tänderna utan syrorna.
Nästan alla drycker utom vanligt vatten, mineralvatten, mjölk och svart te är så sura att det kan orsaka frätskador. Vissa mineralvatten, till exempel Ramlösa, kan ha hög fluorhalt och är inte lämpliga för barn under sex år eftersom deras tänder håller på att bildas.
Övriga råd
De flesta barn upptäcker ganska snart att det finns godis, särskilt när det finns äldre syskon i familjen. När barn har fått smak för godis kan det vara en bra vana att införa en godisdag i veckan. Det kan vara på fredag eller lördag då man har det mysigt tillsammans. Godis, glass och annat sött gör minst skada på tänderna om det äts som efterrätt direkt efter maten.
Tänderna behöver vila
Saliven neutraliserar syrorna som bildas om det finns tillräckligt med tid mellan gångerna då barnet äter eller dricker något. Hos vuxna och större barn hjälper tunga, läppar och kinder till med att cirkulera saliven och spola bort maten. Men barn under tre år gör inte så, och det medför att mat kan ligga kvar länge i munnen. Barnet behöver därför hjälp med att skölja bort den. Låt därför gärna barnet dricka vatten eller mjölk som avslutning på måltiden.