Fluor

Fluor är bra för tänderna. Därför är det viktigt att du regelbundet använder fluor. Det gör du enklast genom att borsta tänderna med fluortandkräm två gånger per dag.

Starkare tänder

Fluor har en erkänt god effekt på våra tänder. Den bidrar till att stärka emaljytan och kan reparera ytliga kariesangrepp.

Karies börjar med plack

Kariesangrepp, eller hål i tänderna, börjar med att en beläggning fastnar på tänderna. Beläggningen kallas plack och består bland annat av syrabildande bakterier. Karies uppstår när kalksalterna i tändernas emalj löses upp av syrorna som bildas i placken när vi äter.

Fakta om fluor

Fluor är ett grundämne som finns i olika föreningar i vattnet, luften och i vissa livsmedel. I tandkräm finns fluor i saltform, fluorid. Fluorid stärker emaljen och är inte farlig i de halter och mängder som används vid tandborstning.

Varför behövs fluor?

Fluor stärker emaljytan och minskar syrabildningen i placken på tandytan. Ett bra tips är att inte spotta ut tandkrämsskummet utan låta det vara kvar i munnen och sila det mellan tänderna. Då kan fluoren fortsätta att verka en bra stund till. Skölj inte efteråt! På detta sätt ökar du tandens motståndskraft mot karies. Har du en ökad risk att få karies eller har problem med erosionsskador, kan du dessutom behöva skölja med fluor, tugga fluortuggummi eller suga på fluortabletter. Det viktiga är att fluoranvändningen sker tätt och regelbundet. Fluor finns också i starkare koncentrationer som kan rekommenderas av din tandläkare eller tandhygienist.

Vilka ska använda fluor?

Du som ofta får karies kan få ett bra skydd genom att använda fluor. Ett påbörjat kariesangrepp kan då avstanna och läka ut. Det finns fler tillfällen när det är viktigt att tillföra ytterligare fluor utöver det som finns i fluortandkräm, t ex i form av fluorsköljning, fluortabletter eller fluortuggummi:

  1. Om du använder mediciner som ger minskad salivutsöndring som bieffekt.
  2. Om du har känsliga tandhalsar.
  3. Om du har stora lagningar, brokonstruktioner eller bär delprotes.
  4. Om du har tandställning.
  5. Om du ofta känner dig torr i munnen.
  6. Om du har frätskador (erosionsskador) på dina tänder.

Har du frågor? Tala med din tandläkare eller tandhygienist om vilken fluorbehandling som passar dig bäst.

Publicerat av: Samuelsson, Helen
Uppdaterat: 11 januari 2024