Pojke som visar sina tänder

Pojke som visar sina tänder

Barn 0-5 år

När ditt barn får sin första tand är det dags att vänja barnet vid tandborsten på ett lekfullt sätt. Börja med en mild barntandkräm, som innehåller fluor, när första tanden kommer. En liten klick tandkräm, stor som barnets lillfingernagel är lagom.

Människan får två uppsättningar tänder. De första tänderna, som kallas mjölktänder, är anpassade för det lilla barnets mun. Mjölktänderna heter också primära tänder, till skillnad från vuxentänderna som heter permanenta tänder.

När kommer de första tänderna?

Barns tänder börjar utvecklas redan i mammans mage. En del barn har tänder när de föds, andra får vänta till efter ettårsdagen. Vanligast är att de första tänderna tittar fram vid 6–8 månader. Det är också nu de nya permanenta tänderna börjar bildas, de som ska komma fram vid 6 års ålder. 

Då är det dags att köpa en liten barntandborste och låta ditt barn vänja sig vid den på ett mjukt och lekfullt sätt.

Mer information om när barns tänder kommer 

I vilken ordning kommer tänderna?

Framtänderna i underkäken kommer i regel först. Ordningsföljden och tidpunkten för när tänderna kommer kan variera. Sammanlagt får man 20 mjölktänder, 10 i varje käke. Alla tänder brukar vara framme i munnen mellan 2 ½ och 3 års ålder.

Illustration av en barnmun med två tänder

Vid 6-8 månaders ålder brukar barn ha runt 2 tänder

 

Illustration av en barnmun med fyra tänder

Vid 9-12 månaders ålder brukar barn ha runt 4 tänder

 

Illustration av en barnmun med 8 tänder

Vid 1-1,5 års ålder brukar barn ha runt 8 tänder

 

Illustration av en barnmun fullt med tänder

Vid 1,5-3 års ålder brukar barn ha runt 18 tänder

Blir barn sjuka när de får tänder?

Nej, däremot är barn under de första levnadsåren utsatta för många infektioner och dessa kan sammanfalla i tid med att tänderna kommer.

Hur borstar man tänderna?

Ta barnet i knäet eller låt barnet ligga på skötbordet och borsta tänderna med små lätta gnuggrörelser. Borsta på morgonen och på kvällen och låt det bli en naturlig vana. Det är bättre att borsta alla tänderna snabbt än att fila länge och riskera att barnet tröttnar innan alla tänderna är rena och fina.

Tumme eller napp?

Små barn har ofta ett sugbehov som tillfredsställs med napp eller tumme. Det är bra om barnet inte suger på tumme eller napp för länge i förskoleåldern eftersom de permanenta tändernas ställning kan påverkas. Barn brukar suga oftare och längre på tumme än på napp. Därför är napp bättre för tänderna.

Om barnet suger mycket på napp eller tumme kan bettet förändras så att framtänderna i över- och underkäken inte möts. Framtänderna formas runt nappen eller tummen i en båge. Det kallas öppet bett och brukar rätta till sig när barnet slutar med napp eller tumme.

När tappar man de första tänderna?

När barnet är omkring sex år börjar de första mjölktänderna bli lösa. Mjölktandens rötter löses upp allteftersom den nya, permanenta tanden bildas i käken och växer fram. Till slut har mjölktanden inget fäste och barnet kan vicka loss tanden. Vanligtvis tappar barnet framtänderna i underkäken först och sedan framtänderna i överkäken.

Fluor

När de första tänderna tittar fram är det viktigt att använda fluortandkräm. Det finns mild barntandkräm i olika smaker. Fluor stärker tänderna och skyddar dem mot karies. En liten klick tandkräm, stor som barnets lillfingernagel är lagom. Det är inte farligt att svälja lite tandkräm. Forskare över hela världen är eniga om att fluor är viktigt för att stärka tänderna och hålla dem friska.

Vila och vatten

Tänderna behöver vila mellan varje måltid, de vill ha ett par timmars paus från mat och dryck. Då hinner saliven göra sitt jobb och neutralisera de syror som bildas i munnen när vi äter eller dricker någonting annat än vatten.

Törstig?

Vatten är bäst för tänderna. Mellan målen och speciellt viktigt – på natten. Undvik läsk, juice, saft eller soppa i nappflaskan. Risken för karies är extra stor om barnet får dryck som innehåller socker innan läggdags, utan att tänderna borstas efteråt.

Kolla!

Nya tänder är extra känsliga för karies. Därför är det viktigt att du håller extra koll på nya tänder och borstar dem noga med fluortandkräm.

Godis och läsk?

Ja, men helst bara en gång i veckan. Godis som slukas i ett nafs gör ingen skada i munnen.

Publicerat av: Samuelsson, Helen
Uppdaterat: 22 november 2023